SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Myreslugere
feb 22nd, 2011 by Mikkel Stelvig

At fange myrer er ikke et nemt job. Når man så tilmed er afhængig af dem som eneste fødekilde, bliver man nødt til at være usædvanlig god og hurtig til det. Myreslugere kan fange og spise mere end 30.000 myrer om dagen ved hjælp af en lang og kvik tunge.

Der findes to forskellige slags myreslugere: den store myresluger og træmyreslugeren. De lever begge i Syd- og Mellemamerika og deres føde består udelukkende af myrer og termitter. Til trods for den store forskel på levested, henholdsvis i træerne og på jorden, er de to myreslugerarter meget ens. Read the rest of this entry »

Den skandinaviske brune bjørn
feb 15th, 2011 by Mikkel Stelvig

Den brune bjørn er den mest udbredte bjørn i verden. Der lever i dag omkring 200.000 brune bjørne i områder både i Skandinavien, Sydeuropa, Nordamerika og det meste af det russiske kontinent. Der findes et utal af underarter, hvoraf den nok mest kendte er Grizzlybjørnen, som lever i det nordvestlige USA og Canada.

I Skandinavien lever den europæiske underart af den brune bjørn. Den er noget mindre end sin nordamerikanske slægtning og vejer i nogle tilfælde kun halvt så meget. I Sverige, Finland og Norge er der en population på ca. 3000 bjørne, der oftest findes i de store uforstyrrede skovområder. Her kan de kan søge skjul i løbet af dagen og finde mad om natten. Bjørnene er helst aktive om natten, men i perioder med sparsomme føderessourcer er de nødt til også at være aktive i dagstimerne, for at finde nok mad. Read the rest of this entry »

Wonders of the world
feb 13th, 2011 by Mikkel Stelvig

Just imagine the banner headlines if a marine biologist were to discover a species of dolphin that wove large, intricately meshed fishing nets, twenty dolphin-lengths in diameter! Yet we take a spider web for granted, as a nuisance in the house rather than as one of the wonders of the world. And think of the furore if Jane Goodall returned from Gombe stream with photographs of wild chimpanzees building their own houses, well roofed and insulated, of painstakingly selected stones neatly bonded and mortared! Yet caddis larvae, who do precisely that, command only passing interest.”

(Richard Dawkins, The Selfish Gene, page 239)

Et af mine absolutte yndlingscitater. Richard Dawkins beskriver essensen af dilemmaet i moderne natursyn, hvor det kun er de dyr, der ligner os mest vi fascineres af. Men hvad med alle de andre dyr? Det er jo, som David Attenborough udtrykker det:

It is that range of biodiversity that we must care for – the whole thing – rather than just one or two stars.”

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa