SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Myreslugere
februar 22nd, 2011 by Mikkel Stelvig

At fange myrer er ikke et nemt job. Når man så tilmed er afhængig af dem som eneste fødekilde, bliver man nødt til at være usædvanlig god og hurtig til det. Myreslugere kan fange og spise mere end 30.000 myrer om dagen ved hjælp af en lang og kvik tunge.

Der findes to forskellige slags myreslugere: den store myresluger og træmyreslugeren. De lever begge i Syd- og Mellemamerika og deres føde består udelukkende af myrer og termitter. Til trods for den store forskel på levested, henholdsvis i træerne og på jorden, er de to myreslugerarter meget ens.

Det videnskabelige navn, Myrmecophagidae, er en sammensætning af de to oldgræske ord for henholdsvis ”myrer” (myrmeco) og ”spise” (phagos). Og myreslugere er netop helt unikt tilpasset til at finde, fange og spise myrer og termitter: De kraftige forben med store, kraftige klør er nødvendige redskaber, når termitboet eller myretuen skal udgraves. Den lange tunge kan skydes op til ½ meter ud af munden og kan nå langt ind i selv de største af tuerne. Specialiserede tungemuskler kan føre tungen ud og ind af munden op til 160 gange i minuttet! Myreslugere har ingen tænder, men tungen er dækket af små bagudrettede hornagtige skæl, som fungerer som modhager. Den er ikke klæbrig, men har til gengæld en kraftig spytsekretion, som, i kombination med modhagerne, sikrer, at føden når sikkert ind i munden og ned i den muskuløse formave, som maser og knuser maden til en fordøjelig masse. På denne måde kan myreslugeren fange mange insekter uden at skulle ”tygge af munden” før tungen atter kan skydes ud igen.

Den store myresluger

Den store myresluger er, som navnet antyder, den største af myreslugerne og vejer typisk omkring 35 kg. Den meterlange krop og den næsten lige så lange hale er dækket af kraftig pels og beskytter myreslugeren mod både de lave temperaturer om natten og den stærke varme midt på dagen. På disse tidspunkter af døgnet forholder den sig dog meget passivt og lægger sig gerne ned med halen over hovedet.

Når myreslugeren er aktiv er den oftest på udkig efter mad. Med sin veludviklede lugtesans kan myreslugeren finde frem til insekter, også selvom de er dybt nede under jorden eller bag de tykke vægge i et termitbo. Når myreslugeren har fundet frem til eksempelvis et termitbo, kradser den et hul i boet og kan i første omgang nemt slikke de mange termitter op, der strømmer ud af åbningen. Herefter kan myreslugeren gradvist føre tungen længere og længere ind og fange termitter og deres æg og larver langt inde i boet. Myreslugeren vil kun opholde sig ved et bo i et par minutter ad gangen, for så vil de store soldatertermitter have opdaget indtrængeren og vil gå til angreb. Så søger myreslugeren videre. En anden fordel ved kun at være ved hvert sted kort tid er, at på denne måde tømmer myreslugeren ikke boet fuldstændigt og myrerne eller termitterne er derfor i stand til at genopbygge boet hurtigt og myreslugeren kan komme igen en anden gang og forsyne sig.

Myreslugerne har kun en enkelt unge ad gangen og straks efter fødslen kravler ungen op på moderens ryg. Her bliver den siddende de første tre til fire måneder og dier fra brystvorterne, som sidder i armhulen hos moderen. Farvetegningerne på ungen matcher perfekt moderens og ungen er godt camoufleret i den tykke pels.

Træmyreslugeren

Alle myreslugere kan både klatre i træer, svømme og gå på land, men træmyrerslugeren er specielt tilpasset fødesøgningen i træerne. Den lavere kropsvægt, de kraftige kløer og den lange gummiagtige og næsten hårløse gribehale gør det nemt og sikkert for den at bevæge sig rundt i trækronerne. Hvis den angribes eller føler sig truet, mens den færdes i træerne, holder den fast med bagben og hale, og de stærke forben og skarpe kløer kan dermed bruges som forsvarsvåben. Herudover kan myreslugeren fra en kirtel ved haleroden udsende en meget ubehagelig lugt, som kan skræmme rovdyr og uventede gæster væk. Indianerne kalder træmyreslugeren for Caguaré – hvilket frit oversat betyder – “den, der stinker i skoven”.

Træmyreslugeren har også kun en enkelt unge ad gangen, og ungen bliver, på samme måde som hos den store myresluger, på ryggen i den første tid. Dog vil træmyreslugerens unge i perioder blive efterladt i en hule i træerne, godt beskyttet fra rovdyr, så moderen nemmere kan bevæge sig rundt og finde føde i trækronerne.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa